De kans is aanwezig dat de kop koffie op je bureau mede mogelijk is gemaakt door slaven. Het Nederlandse Jacobs Douwe Egberts en concurrent Nestlé kunnen niet garanderen dat hun koffie is gemaakt zonder slavenarbeid.

Dat concludeert het Deense onderzoekcentrum DanWatch na zeven maanden lang onderzoek te hebben gedaan naar koffieplantages in Brazilië. Gedwongen schulden, kinderarbeid, dodelijke pesticiden, geen bescherming en geen contracten komen volgens DanWatch nog regelmatig voor in het Zuid-Amerikaanse land.

Omdat Jacobs Douwe Egberts en Nestlé geen volledige lijst hebben van alle plantages die koffie leveren, kunnen ze niet uitsluiten dat het maken van hun koffie heeft plaatsgevonden onder erbarmelijke omstandigheden.

Douwe Egberts bezorgd

Samen hebben Jacobs Douwe Egberts en Nestlé 39 procent van de koffiemarkt in handen. Met merken als Nescafé, Nespresso, Dolce Gusto, Gevalia, Senseo en Tassimo is de kans groot dat je koffie uit Brazilië komt.

Beide koffiebranders hebben ethische codes die slavenarbeid streng verbieden. Maar Nestlé heeft al bekend dat zij koffie hebben gekocht van twee plantages waar afgelopen zomer door de Braziliaanse overheid slaven zijn gered.

Jacobs Douwe Egberts maakt zich zorgen en heeft beloofd al zijn leveranciers te contacteren om duidelijk te maken dat slavenarbeid onacceptabel is. Het bedrijf zegt te zullen werken aan het verbeteren van arbeidsvoorwaarden in de koffie-industrie.

Nestlé speekt zich tegenover The Guardian ook uit tegen slavenarbeid. "Wij tolereren geen slavenarbeid en hebben altijd volgehouden dat dwangarbeid geen plaats heeft in de koffie-industrie. Helaas lijkt dwangarbeid in Brazilië een epidemie en kunnen bedrijven die in dat land handelen niet garanderen dat hun producten tot stand zijn gekomen zonder dwangarbeid of het schenden van mensenrechten.”

Concurrenten geven wel garantie

De grootste concurrenten van Jacobs Douwe Egberts en Nestlé garanderen wel dat hun koffie slaafvrij is. Starbucks en Illy, die ook veel koffiebonen uit Brazilië halen, weten precies van welke plantages hun producten komen.

Volgens Aidan McQuade, directeur van Anti-Slavery International, is de schuldbekentenis van Nestlé een goede zaak. "Het symboliseert een ontwikkeling naar meer transparantie in de leveranciersketen en meer aandacht voor mensenrechten."

Toch is het werk als koffiearbeider volgens DanWatch bepaald geen pretje. De onderzoeksclub heeft becijferd dat de Braziliaanse plantagewerknemers ongeveer 1,85 euro verdienen per zak koffie van 60 liter die zij vullen. De arbeiders werken met pesticiden die verboden zijn in de EU en die ademhalingsmoeilijkheden, uitslag en geboorteafwijkingen veroorzaken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl